slow design, hygge, upcyclig, etikus design, recycling, lagom

2018. Március 7. 12:06

Hangzatos, divatos, és emiatt már már elcsépelt kifejezések. Egyszerre vonz, és egyszerre taszít mind. Egyszerre tudok velük azonosulni, és egyszerre nem szeretnék. Te hogy vagy vele?

Amikor a saját házunkat építettük, még nem nagyon jött szembe velünk nap mint nap valamelyik kifejezés. Akkor én úgy próbáltam megfogalmazni magamnak, és leginkább a bolti eladóknak az érzést, hogy nyaralóba való hangulatot keresek. Talán ezzel tudtam leginkább érthetővé tenni, hogy nem feszengeni szeretnék a saját otthonomban, hanem jól érezni magamat. A tárgyaimat használni szeretném, nem csak vigyázni rájuk. Nálam nincs ünnepi étkészlet a felső polcról, de vannak mindennap használatos családi darabok, amik örömet jelentenek, míg velünk vannak, de meg kell tanulni elengedni is őket, ha használat közben baleset éri őket. Persze volt olyan hímzett monogram, ami képkeretben végezte, vagy törött üvegtál, ami még vár az üveges barátnőm átalakítására.

A tárgyak a szolgálatunkra születtek, de néhányat mi magunk töltjük meg lélekkel, élménnyel emlékkel. Ami a boltban egy el nem adott termék volt, amit egy meggondolatlan vásárlás miatt nem használt senki soha, az felfrissítve, -az átalakító ötletével, és az ajándékozó lelkének egy kis darabjával- újból életre kelhet, és örömet okozhat.

Legközelebb arról írok, hogy mi a számomra vállalható újrahasznosítás.